Alternative la testarea pe animale – Singurul drum înainte pentru UE

Cosmetics Europe

Comunicat

31 august 2021 – Introducerea interdicției totale a testării produselor cosmetice pe animale în UE în 2013 a fost, fără îndoială, o etapă esențială pentru bunăstarea animalelor. Astăzi, când discuția privind testarea pe animale este din nou pe agenda europeană, Cosmetics Europe subliniază sprijinul său deplin pentru interdicția prevăzută de Regulamentul UE privind produsele cosmetice.

Apreciem toate inițiativele care vizează promovarea testării fără animale și salutăm faptul că Inițiativa cetățenilor europeni „Salvați produsele cosmetice fără cruzime – Angajați-vă pentru o Europă fără testarea pe animale” ridică întrebări importante. Interfața dintre Regulamentul UE privind produsele cosmetice și Regulamentul privind produsele chimice REACH, care permite Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA), în anumite circumstanțe, să solicite date de testare pe animale pentru ingrediente cosmetice, a ridicat provocări care sunt în curs de desfășurare. Cosmetics Europe îndeamnă ECHA să asigure o abordare etică și responsabilă și să ia în considerare întotdeauna utilizarea metodelor de testare care să nu implice animale.

Industria produselor cosmetice și de îngrijire personală a fost în fruntea dezvoltării de alternative la testarea pe animale pentru reglementarea evaluării siguranței de mai bine de 30 de ani. Știința, cercetarea și inovarea au fost factorii cheie pentru menținerea rolului de lider al industriei în domeniu. Am arătat un angajament puternic și susținut – și am făcut investiții semnificative – pentru a ne baza pe progresele științifice, pentru a dezvolta noi abordări și pentru a stimula schimbări inovatoare de paradigmă în testarea siguranței și evaluarea siguranței care să răspundă nevoilor de reglementare. Ne angajăm pe deplin să ne continuăm activitatea în acest domeniu.
Într-adevăr, Cosmetics Europe, împreună cu Consiliul pentru Produse de Îngrijire Personală și alte asociații la nivel global de produse cosmetice lucrează cu membrii lor, parteneri din industrie și o gamă largă de părți interesate la dezvoltarea unui nou program la nivel global privind știința cosmeticelor. Acest program va extinde eforturile deja în desfășurare în cadrul industriei pentru a promova acceptarea reglementărilor privind alternativele la testarea care să nu implice animale și va acoperi știința privind siguranța în domeniile sănătății umane și a mediului. Așteptăm cu nerăbdare să oferim mai multe detalii în lunile următoare.

Cosmetics Europe consideră că singura cale de urmat pentru UE este concentrarea asupra dezvoltării și acceptării reglementării metodelor de testare care să nu implice animale. Credem într-un dialog științific deschis pentru a avansa această muncă. Facem apel la factorii de decizie ai UE să faciliteze un astfel de dialog cu industria produselor cosmetice și de îngrijire personală și cu toate celelalte părți interesate relevante printr-o platformă de colaborare adecvată.

****

Cosmetics Europe este asociația industrială europeană pentru industria produselor cosmetice și de îngrijire personală. Membrii noștri includ producători de produse cosmetice și de îngrijire personală, precum și asociații care reprezintă industria noastră la nivel național, în toată Europa.

Întrebări media
Reprezentanții mass-media sunt invitați să adreseze întrebările la media@cosmeticseurope.eu.